A BibleTime ablak részei

A Könyvespolc

A Könyvespolc felsorolja a telepített dokumentumokat kategóriánként és nyelvenként. Itt található a "Könyvjelzők" kategória is, ahol tárolhatja és elérheti a saját könyvjelzőit.

Opening works

To open a work from the bookshelf for reading, simply double-click with the left mouse button on the desired category (Bibles, Commentaries, Lexicons, Books, Devotionals or Glossaries) to display its contents. Then just double-click on one of the works to open it for reading. A read window will appear in the Desk area.

Amikor olvas egy dokumentumot, és meg szeretne nyitni egy másik munkát ugyanannál a résznél, ahol éppen tart, egyszerűen megteheti. Csak kattintson a bal egérgombbal a versre, hivatkozásra (a mutató kéz alakúra vált) és húzza a könyvespolcra. Vigye a kívánt dokumentumra, az a kívánt helyen fog megnyílni. Ugyanígy húzhat egy hivatkozást a nyitott dokumentum ablakra, és az a kívánt hivatkozásra fog ugrani.

Kiegészítő információk egy adott dokumentumról

Amikor jobb egérgombbal rákattint egy dokumentum szimbólumára, egy helyi menüt láthat olyan bejegyzésekkel, ami az adott munkára érvényes. Az "Névjegy" egy új ablakot nyit meg, a dokumentumra vonatkozó információkkal. A "Feloldás" egy kis párbeszédablakot nyit meg, ahol megadhatja a zárolt dokumentumok feloldó kulcsát. A zárolt dokumentumokról kiegészítő információt olvashat ezen az oldalon, a Crosswire Bible Society honlapján.

Keresés a dokumentumokban

Kereshet a dokumentumokban, ha a jobb egérgombbal kattint a dokumentum ikonjára, és kiválasztja a "Keresés itt:" menüpontot. A Shift segítségével másik ikonokra kattintva hozzáadhat még dokumentumokat a kereséshez, ekkor az összes kiválasztott munkában fog keresni. A keresés teljes leírását itt találhatja.

Munka a könyvjelzőkkel

Tipp

A Fogd & Vidd működése

Kattintson a jobb egérgombbal a könyvjelzők kategóriára, majd válassza az "Új mappa létrehozása" menüelemet egy új könyvjelző mappa létrehozásához. Használhatja egyszerűen a Fogd & vidd technikát is, hogy verset húzzon a munkaasztalról, vagy a keresési eredményeket áthúzza a könyvjelzőkhöz, illetve, hogy újrarendezze a meglévő könyvjelzőit.

Lehetősége van könyvjelzők importálására és exportálására is. Ennek érdekében nyissa meg a helyi menüt a könyvjelző mappában, ahogyan az az előzőekben le lett írva, majd válassza a "Könyvjelzők exportálása" menüpontot. Ekkor előjön egy párbeszédablak, mely segítségével mentheti a könyvjelzőit. Az importálás hasonlóképpen történik.

A jobb egérgombbal kattintás természetesen alkalmazható a mappák és a könyvjelzők neveinek és leírásainak megváltoztatására is.

A Nagyító

Ez a kis ablak a BibleTime bal alsó részén alaphelyzetben passzív. Amikor az egérrel egy olyan szövegrész fölé megy, ami kiegészítő információ (például Strong's számok, hivatkozások) tartozik a szöveghez az ebben a részben látható. Tegyen egy próbát...

A Munkaasztal

A munkaasztal a igazi munkaterülete a BibleTime szoftvernek. Ide nyílnak meg a dokumentumok a könyvespolcról, olvashatja azokat, kereshet bennük, és saját megjegyzéseket fűzhet és elmentheti azokat ( ahogyan az itt látható).

Dokumentumok olvasása

Ahogyan azt már láthattuk, a dokumentumokat egyszerűen megnyithatjuk a Könyvespolcról, az ikonjukra kattintva. A megnyitási terület a munkaasztalon van. Minden ablak rendelkezik eszköztárral, amelyen segédeszközöket találhat a navigáláshoz a megnyitott munkában.

Auto Scrolling

The currently active window can be auto scrolled up or down. Start scrolling by press Shift+Down. You can increase the scrolling speed by pressing Shift+Down multiple times. To pause scrolling press Space. To start scrolling again at the previous speed press Space again. To slow down scrolling or scroll the other direction press Shift+Up one or more times. Pressing any other key or changing the active window will stop the scrolling.

Megnyitott ablakok elhelyezése

Természetesen egyszerre több dokumentum lehet megnyitva a munkaasztalon, ahol több lehetősége van azokat elrendezni. Vessen egy pillantást az Ablak menüre a főmenüben. Látható, hogy az ablakok elhelyezkedését ön kézzel is és a BibleTime automatikusan is szabályozhatja. Ez utóbbi eléréséhez válassza az Ablak menüAblakok automatikus elrendezése menüpontot. Csak próbálja ki, egyszerű, és működik.

Saját kommentár szerkesztése

Ahhoz, hogy a saját kommentárját a Biblia részeként tárolja, szükséges telepíteni a Crosswire Bible Society egyik modulját, a "Személyes kommentárt" ezt az angol nyelvű dokumentumoknál találja Personal Commentary néven.

Open the personal commentary by clicking on its symbol in the Bookshelf with a left mouse button. You can edit this commentary by just clicking on any verse. A dialog opens which allows you to add or edit text for that verse.

Tipp

Ha a Dokumentum szerkesztése inaktív, lehetséges, hogy nincs írási joga a személyes kommentárhoz.

Tipp

A fogd & vidd működik itt is, csak ejtse egy vers hivatkozását a dokumentumra, és a vers szövege beszúrásra kerül.