Keresés a dokumentumokban

Keresés egy megnyitott ablakban

Kereshet kifejezést vagy szót a megnyitott ablak(ok)ban, például az éppen olvasott fejezetben, úgy, ahogy bármely más programban is. Csak kattintson a jobb egérgombbal, és válassza a Keresés... opciót, vagy használhatja a F billentyű kombinációt. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan kereshet a teljes dokumentumokban is.

Keresési párbeszédablak elérése

Keresést kezdeményezhet egy dokumentumban, hogy jobbegérgombbal rákattint az ikonjára a Könyvespolcon, és kiválasztja a Keresés a dokumentum(ok)ban lehetőséget. A Shift vagy a Ctrl nyomva tartásával egyszerre több dokumentumot is hozzáadhat a kereséshez, hasonló módon, mint ha csak egy dokumentumban keresne. Ekkor az összes kiválasztott munkában fog keresni egyszerre.

Szintén elérhető a keresési funkció a főmenü Keresés almenüjéből, ahol kiválaszthatja a megfelelő bejegyzést.

A harmadik lehetőség a kereséshez a keresés ikonra kattintással érhető el egy megnyitott olvasási ablakban.A harmadik lehetőség a kereséshez a keresés ikonra kattintással érhető el egy megnyitott olvasási ablakban.

A keresés testreszabása

Dokumentumok kiválasztása

A párbeszédablak felső részében található egy Választás feliratú gomb. Ha egyszerre több dokumentumban kíván keresni, kattintson erre a gombra, és a lehetőségekből kiválaszthatja a keresésbe bevonandó munkákat.A párbeszédablak felső részében található egy Választás feliratú gomb. Ha egyszerre több dokumentumban kíván keresni, kattintson erre a gombra, és a lehetőségekből kiválaszthatja a keresésbe bevonandó munkákat.

Keresési hatókörök használata

Szűkítheti a keresés hatókörét a Biblia egyes részeire, amennyiben választ egyet a Hatósugár által felajánlott listából. Ön is meghatározhat hatókört a Telepítés gombra kattintva.Szűkítheti a keresés hatókörét a Biblia egyes részeire, amennyiben választ egyet a Hatósugár által felajánlott listából. Ön is meghatározhat hatókört a Telepítés gombra kattintva.

Az alapvető keresési kifejezések bemutatása

Billentyúzze be a keresési kifejezéseket szóközökkel elválasztva. Alapértelmezetten a keresés eredménye az összes szót tartalmazza. Amennyiben bármelyik szó megfelelő a begépeltek közül, válassza a Bármely szó gombot. Amennyiben bonyolultabb keresési szempontokat kíván megadni, válassza az Egyéni gombot. Példákat találhat a teljes kifejezés lehetőségre kattintva.

You can use wildcards: '*' matches any number of characters, while '?' will match any single character. The use of parenthesis allows you to group your search terms, e.g. '(Jesus OR spirit) AND God'.

Ha a fő szövegtől eltérő szövegrészt keres, akkor a szövegtípus megadása után ':', és jöhet a keresési kifejezés. Például, ha a H8077-es Strong's szám előfordulását keresi, így kell megadni: 'strong:H8077'.

Elérhető szövegtípusok:

3.1. táblázat - Keresési típusok

ElőtagJelentésPélda
heading: (fejléc)A fejlécekben keresheading:Jézus
footnote: (lábjegyzet)a lábjegyzetekben keresfootnote:Mózes
strong:a Strong's számok előfordulásait keresistrong:G535
morph: (alak)alaktani kódokra keresmorph:N-GSM


Tipp

Jobb egérgombbal egy telepített munkára kattintva kiválaszthatja a Névjegy menüpontot, hogy megnézze, milyen fent említett keresési lehetőségei vannak. Nem minden dokumentum rendelkezik ilyen típusú keresési lehetőségekkel.

A BibleTime a Lucene keresőmotorját alkalmazza, mely további fejlettebb keresési lehetőséget ajánl. Többet megtudhat erről a http://lucene.apache.org/java/docs/index.html webcímen.

Keresési találatok

Bemutatunk néhány példát a keresésre, munkánként csoportosítva. Jobb egérgombbal a munkára kattintva lehetősége nyílik menteni, másolni vagy kinyomtatni az összes verset, amelyet talált a munkában akár egyszerre is. Ugyanígy működik az is, ha csak egy, vagy több hivatkozást jelöl ki mentésre, másolásra, vagy nyomtatásra. Egy hivatkozásra kattintva az előnézeti ablakban láthatóvá válik a vers a szövegkörnyezetében.

Tipp

Ragadjon meg egy hivatkozást, és ejtse a Könyvespolcon egy dokumentum ikonjára, és a dokumentum megnyílik a hivatkozott versnél.Ragadjon meg egy hivatkozást, és ejtse a Könyvespolcon egy dokumentum ikonjára, és a dokumentum megnyílik a hivatkozott versnél.

Tipp

Ragadjon meg egy hivatkozást, és ejtse egy megnyitott ablakra, a dokumentum a hivatkozott helyre ugrik.Ragadjon meg egy hivatkozást, és ejtse egy megnyitott ablakra, a dokumentum a hivatkozott helyre ugrik.

Tipp

Válasszon ki hivatkozásokat, és húzza a könyvespolcra könyvjelzők készítéséhez.Válasszon ki hivatkozásokat, és húzza a könyvespolcra könyvjelzők készítéséhez.

Keresési találatok elemzése

Kattintson a Találatok elemzése gombra, hogy megnyissa a találatokat elemző ablakot. Itt egy egyszerű grafikus elemzést láthat a találatokról, találatok száma szerint a Biblia könyvei szerint. Ezt az elemzést is el tudja menteni.